23948sdkhjf

Langtidsholdbare træer indtager byerne

Bedre vækstbetingelser for træer og grønt er en del af ny stor plan for Stavanger i Norge
I Stavanger er en gennemgribende renovering af messecentret Stavanger Forum i gang, der også inkluderer de udendørs arealer. Her får nye træer langtidsholdbare vækstbetingelser med miljøvenlige jordceller. Det kræver sin jord og plads, når træer skal have de bedste vækstbetingelser.

Og det kan godt give sine udfordringer, når træer skal plantes i byrum, hvor pladsen er trang. I Stavanger har det været sædvane at plante bytræer i plantekummer af beton på 1,5 x 1,5 meter under fast belægning efter metoden gartnermakadam – også kaldet skeletjord. Det er en blanding af sten og muldjord, der skal give plads til træernes rødder. I Norge benytter man ofte runde sten i såkaldt skeletjord, mens der i Danmark og Sverige normalt benyttes kantede sten. Men i forbindelse med en gennemgribende renovering af messecentret Stavanger Forum, et projekt der også inkluderer omlægning af de udendørs arealer og plantning af mange nye træer, har man til træbeplantningen valgt at benytte miljøvenlige jordceller – såkaldte StrataCeller fra virksomheden Milford i stedet for.

”Den væsentligste grund er, at cellerne øger jordvolumen pr. kvadratmeter til hvert træ. StrataCeller kan indeholde 600 liter vækstjord pr. kubikmeter mere end, hvis man planter et træ i en plantekumme af beton. Og det betyder, at træet får bedre vækstbetingelser, fordi rødderne kan søge længere ud og stadig få vand, selv om de ikke har fast jordlag under sig, siger byggeleder, Ib Mikkelsen, Bymiljø og utbygging/park og vei i Stavanger Kommune.

Tænke 60 år frem

Og med bedre vækstbetingelser sikrer man samtidig en længere levetid for træerne.

”Det handler om at tænke langsigtet og få skabt de bedste forhold, så vi kan få bytræer tilbage til byen og skabe grønne rum. Vi skal tænke 50-60 år frem og sørge for, at der er noget til de næste generationer, og det har vi tidligere ikke været gode til. Med de gamle løsninger kunne træerne ikke komme videre efter 15-20. De havde ganske enkelt ikke plads til at vokse mere, siger Ib Mikkelsen.

En anden ting, der skal sikre lang levetid, er at man har valgt at plante flere forskellige træsorter, så risikoen for sygdom minimeres.

Holder på vandet

I Stavanger er det ikke første gang, man benytter sig af jordceller i forbindelse med træbeplantning. Tilbage i 2013 blev der anlagt et 320 kvadratmeter stort plantefelt under belægningen – en del af en offentlig vej og cykelvej – udelukkende med StrataCeller.

”Sammenlignet med træer, der er plantet på samme tidspunkt men ikke i jordceller, kan vi godt se en forskel på træerne. Træerne i jordcellerne har haft det vældigt godt”, siger Ib Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11