23948sdkhjf

Et supersygehus er som et indkøbscenter

Først kom idéen til et kæmpesygehus i Gødstrup – så kom landmåleren. Geopartner Landinspektører A/S var blandt de første i arbejdet med det kommende supersygehus
”Først kommer idéen. Så kommer landinspektøren. Sådan er det hver gang. Uanset om det drejer sig om et almindeligt hus eller et supersygehus. Kompetencemæssigt er det i princippet det samme for os at medvirke på byggeriet af et supersygehus, som hvis det var et indkøbscenter”.

Asbjørn Hoff Laurisen er landinspektør og områdechef hos landinspektørfirmaet Geopartner Landinspektører A/S.

Som landinspektør var han og hans kolleger hos Geopartner blandt de første til at blive inddraget i arbejdet med det kommende supersygehus i Gødstrup umiddelbart nordvest for Herning.

Det nye regionshospital kommer geografisk til at dække et område på næsten 5000 kvadratkilometer. Der bygges i tre etaper, som tilsammen bliver til et areal på 152.000 kvm.

Netop nu begynder det nye sygehus så småt at rejse sig af jorden. Men landmålerne fra Geopartner har været i sving med projektet siden 2010.

Fra kælder til kvist

”Vi har været teknisk sagkyndige for kommunen i forbindelse med ekspropriationerne. Og vi har udarbejdet situationsplanerne helt fra start. Her har vi været hjulpet af, at Region Midtjylland som bygherre har gjort et godt stykke arbejde. Regionen har hele tiden haft en fin forståelse for vigtigheden af den høje præcision, som vi er dem, der kan yde”, siger Asbjørn Hoff Lauridsen.

Landinspektører og landmålere er i bogstavelig forstand med på byggeriet fra kælder til kvist.

”Vi er med adskillige gange med del-afsætninger op igennem hele byggeriet. Og det nytter ikke noget, at vi sjusser os lidt frem her og dér. Vores arbejde skal være ekstremt præcist. Hvis vi laver en fejl, flytter byggeriet sig”, forklarer landinspektøren.

”Det gælder om at have fuldstændig styr på lokalområderne, og det har vi. Vi har været med til at justere ejendomsændringerne, der har dannet grundlag for ekspropriationerne. Vi sørger for, at alle arbejder i samme overordnede system. Det sker med fixpunkter målt ind med totalstation og nivelleringsinstrument, som kan garantere måling med millimeters nøjagtighed”, fortæller Asbjørn Hoff Lauridsen.

Bruger en drone

Selv om en motorvej ikke bygges med millimeters nøjagtighed, skal grundlaget være millimeter-præcist.

”Når vi nivellerer koter, sker det med en nøjagtighed på en millimeter – pr. kilometer. Vi byder ind med mange ydelser på så stort et projekt som Gødstrup. Blandt andet dokumenterer vi også byggeriet fra luften, hvor vores drone hver tredje måned flyver over byggepladsen. Dokumentationen fra dronen bruges som et vigtigt redskab i planlægningen og indretningen af byggepladsen, som ændrer sig i takt med at byggeriet skrider frem”, siger landinspektør Asbjørn Hoff Lauridsen.

Mange specialister

I Gødstrup har landinspektørerne lavet et overordnet net af fixpunkter rundt om hele området. Alt hænger nu sammen i et system.

Lige i øjeblikket er Geopartner-folkene med landinspektør Torben Jensen og kort- og landmålingstekniker Leif Frederiksen i front i gang med at servicere entreprenørfirmet EMR, som sætter fundamenterne til supersygehuset.

”På nuværende tidspunkt er tre af vore medarbejdere inde over de tekniske afsætninger på projektet. Men totalt kommer omkring 15 Geopartner-folk med forskellige ekspertiser ind over byggeriet i Gødstrup. Vi er en af de store i landinspektørbranchen med knap 150 medarbejdere, og det giver os heldigvis mulighed for at trække på ekspertiser hos forskellige specialister. Leif Frederiksen er normalt tilknyttet vores afdeling i Odense, men tager en tørn i Midtjylland med midlertidig base på vores midtjyske afdeling i Birk ved Herning”, siger Asbjørn Hoff Lauridsen.

Andre landinspektører og kort- og landmålingsteknikere har ekspertise på specifikke felter og pendler på tilsvarende måde mellem andre af Geopartners afdelinger. Firmaet arbejder blandt andet på projekter med vindmøller i Jylland og med anlæggelse af solcelleanlæg landet over.

To blev til én
Geopartner Landinspektører A/S fik for alvor pondus, da to landinspektørfirmaer sidste sommer blev til ét. Virksomheden Hvenegaard med aktiviteter på Fyn og i Sønderjylland fusionerede med Geopartner, som hovedsagelig opererede i Midtjylland.
Den nye konstellation fortsatte under navnet Geopartner Landinspektører A/S, og fusionen resulterede i, at firmaet i dag er blandt landets førende med 20 kontorer.
Det nordligste ligger i Aalborg, det sydligste i Sønderborg, det østligste i Nyborg og det vestligste ligger i Ringkøbing.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096