Licitationen Mester Tidende Building Supply DK Building Supply SE Jern & Maskinindustrien Metal Supply DK
 

Send til en kollega

Letbane bør erstatte metro

- Af Torben Kragh

Letbane til Nordhavn i København er billigere og bedre end metro, mener Rådet for Bæredygtig Trafik

Der bør bygges letbane til Københavns Kommunes fremtidige udviklingsbydel Nordhavn i stedet for metro.

Det skriver Rådet for Bæredygtig Trafik i en henvendelse til såvel Københavns Kommune som Transportministeriet som følge af transportminister Henrik Dam Kristensens (S) opbakning til en metroafgrening til Nordhavn.

I henvendelsen skriver Rådet for Bæredygtig Trafik, at det undrer, at en letbane tilsyneladende ikke har været på tale til Nordhavn.

- Prisen på en km letbane er ca. 150-200 mio. kr., mens en km metro i København koster ca. en mia. kr. Alene prisforskellen gør det uansvarligt ikke at undersøge letbanemulighederne nærmere. Den kommende bydel i Nordhavn vil få en størrelse, der nemt kan betjenes af en letbane på jordoverfladen, hedder det i henvendelsen.

Rådet mener, at en letbane meget bedre end en metro kan falde ind i miljøet og mere fleksibelt kan udbygges i takt med byggeriet. Man mener også, at letbanen på grund af mindre afstande mellem stoppestederne vil give befolkningen bedre service.

Mulighed for forlængning

Rådet for Bæredygtig Trafik mener imidlertid, at den største fordel ved letbaneløsningen er mulighederne for at forlænge letbanen fra Nordhavn til for eksempel Tuborg og Hellerup via Østerbrogade og Strandvejen samt via Blegdamsvej, Fredensgade, Nørrebrogade, Nørre Voldgade, Hovedbanegården, Carlsberg til Hvidovre Hospital.

I skrivelsen opfordrer Rådet for Bæredygtig Trafik til, at hele spørgsmålet om metro contra letbane til Nordhavn tages op til drøftelse i den trængselskommission, som regeringen nedsætter, og at beslutningen om anlæg af selve metrolinjen til Nordhavn afventer kommissionens løsningsforslag,

Man er dog indforstået med, at afgreningskammeret på Cityringen til en Nordhavnsmetro under alle omstændigheder anlægges i forbindelse med etableringen af Cityringen.

Det vil spare cirka 300 mio. kr. i forhold til senere anlæg.

Projektet sendes i øvrigt i egentlig offentlig høring sidst på året.

Skriv kommentar
Abonnement

Få ubegrænset adgang til alle nyheder og artikler.

Opret nu
Populære artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Der er allerede 6.611 modtagere.
Se det seneste nyhedsbrev.


Se alleMedlemmernes egne nyheder

Arkitekturpris til 3 byggerier med Dansk Boligbyg a/s

2. oktober 2015 14:31
Dansk Boligbyg A/S

”Havnehusene” i Århus og ”Vonsildhave Kvarteret” i Kolding blev præmieret på Arkitekturens Dag. ”Bør­neins­titu­tio­nen Løvetand” i Kolding fik diplom og ...

Ny smart flowmåler til trykluft og gas

2. oktober 2015 10:36
Contika Aps

Contika har fået forhandling af VP instruments flowmåler serie til måling af trykluft og gasser.

Skolen i Sydhavnen i København er kåret til Årets skolebyggeri 2015

2. oktober 2015 11:02
Nohr-Con ApS

På Nohr-Con’s ”Konference om byggeri af fremtidens skole” er vinderen af Årets skolebyggeri 2015 netop blevet kåret: Skolen i Sydhavnen i København vandt prisen foran fire andre projekter.