23948sdkhjf

Dansk aftryk på kinesisk byudvikling

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij er netop kommet med på et af de vigtigste politiske projekter mellem EU og Kina
Hvor kun få byer i Europa vil blive udviklet i stor skala i de kommende år, vil Kina skabe kæmpe byudviklingsprojekter.

Det betyder blandt andet mere luftforurening og sammen med kinesernes øgede levestandard, så er der brug for stærk fokus på bæredygtig urbanisering.

Den danske rådgivende ingeniørvirksomhed Grontmij har sammen med GIZ, Eurocities og Climate Alliance netop vundet et udbud, som skal sikre mere samarbejde mellem europæiske og kinesiske byer indenfor bæredygtig urbanisering.

Grontmij skal yde teknisk assistance i projektet, som har titlen: "Sustainable Urbanisation-Europe-China Eco Cities Link."

Det er et projekt til cirka 70 mio. kroner over de næste fire år.

- Vi får rigtig gode muligheder for at forstå det politiske system i Kina og skabe nye relationer. Det er meget vigtigt at forstå den politiske dagsorden i Kina, når man skal gøre forretning i landet, siger Mads Møller, der er Grontmijs business line director for Water & Energy (W&E) og fortsætter:

- Det er en fantastisk mulighed at få lov til at være med til at formulere fremtidens bysamfund. Bæredygtighed er meget konkret i Kina, fordi de starter fra scratch og bygger helt nye byer op på ganske få år. Vi kan derfor lære nogle ting derude hurtigere, end vi ellers ville gøre. Her hjemme går der for eksempel 30 år, før vi kan konstatere, at et projekt som for eksempel Gellerup ikke blev en succes. I Kina kan vi se resultatet af byplanlægning allerede efter fem år.

Bæredygtig ageren

At kineserne har en vældig stor indflydelse på omverdenens bæredygtige ageren og laden kan for eksempel ses på forbruget af solceller. Da kineserne valgte at satse massivt på solceller, så blev priserne presset så meget, at det bankede forbruget af solceller op i resten af verdenen.

De involverede parter i projektet er lige nu i gang med at få konkretiseret opgavebeskrivelsen. Det betyder blandt andet, at der skal skabes et overblik over de samarbejder, der i forvejen er mellem europæiske og kinesiske byer, og på længere sigt skal der bygges en model på en bæredygtig by. Det kan for eksemepl være en udvalgt kinesisk bydel, hvor der bruges nye, bæredygtige metoder på at skabe alt fra spildevandsløsninger, isolering af huse til grøn transport.

Mads Møller understreger, at det er et ægte samarbejde mellem to ligeværdige parter, og at det vil skabe merværdi for både de europæiske og de kinesiske borgere. Konkret kan det også have stor værdi for de danske byer, som i forvejen har venskabsbyer i Kina:

- Aarhus og København arbejder på et højt niveau med deres venskabsbyer i Kina, og det er også med til at understøtte den bæredygtige udvikling for de virksomheder, som i forvejen er i Kina, Grundfos, Danfoss, m.fl. siger Mads Møller.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125