23948sdkhjf

MGP-afstemning sat på spidsen

Stemmeafgivningen til Melodi Grand Prix er nu i sikre hænder. En høj mast fra Fyn plantet solidt på Refshaleøen kan håndtere flere millioner sms’er
Uretek i Nørre Aaby har sikret fundamentet for masten, der skal tage imod seer-stemmerne.

Den står solidt forankret i jorden på Refshaleøen. Antennemasten der bliver helt central, når millioner af sms’er sendes afsted mod B&W Hallerne og afgør, hvem der skal triumfere i Det Internationale Melodi Grand Prix 2014 lørdag den 10. maj.

- Den skal nok blive stående, lover manden, der har beregnet, hvad der skal til at fæstne den 24 meter høje gittermast mere end sikkert. Han hedder Arne V. Anov og er ingeniør og Area Manager hos den fynske virksomhed Uretek i Nørre Aaby. Speciale: Fundering af både midlertidige og blivende konstruktioner med skruepæle i længder fra et par meter til i princippet uendeligt.

En gruppe gæster hos Uretek fik forleden et indblik i, hvordan Uretek har tøjret den helt afgørende mast på Refshaleøen. Projektet "Klar til Bygge- og Anlægsopgaver" under Væksthus Syddanmark inviterede ledere fra små og mellemstore bygge- og anlægsvirksomheder på virksomhedsbesøg hos Uretek med netop ScrewFast Skruepæle på dagsordenen. Det er sådan nogle, Uretek-folkene har boret ned i Refshaleøen.

Sikre løsninger

- Med ScrewFast Skruepæle kan vi lave helt sikre funderingsløsninger, uanset om det drejer sig om sommerhuse, vejskilte, højspændingsmaster, parcelhuse eller altså Melodi Grand Prix-gittermaster. Vi kan også bruge skruepælene til at stabilisere og pilotere bygninger med sætningsskader, forklarede Ureteks direktør Kent Steffensen.

ScrewFast-konceptet har Uretek hentet hjem fra England, og det fynske firma har løbende et tæt samarbejde med det britiske selskab ScrewFast Foundations.

Når det drejer sig om at fundere en mast, bores typisk fire skruepæle ned i den dybde, som Ureteks teknikere har fundet frem til efter jordbundsundersøgelser og præcise beregninger. En gravemaskine fungerer som overdimensioneret skruetrækker, og skruepælene forlænges løbende til den korrekte længde. Når de er på plads og har fat i undergrunden måske 10-12 meter nede, monteres fundamentspladen til masten.

En mast på en dag

Hele manøvren kan fra Ureteks side være overstået i løbet af fire timer. Og hvis leverandøren af masten så er klar, kan en stor mast være rejst på en enkelt dag.

- På Refshaleøen brugte vi halvanden dag. Gittermasten til Melodi Grand Prix er så også funderet med seks skruepæle og en specielt fremstillet stålramme, fortæller Arne V. Anov.

Det gik hurtigt med at få fundamentet til masten på plads. Det kommer til at gå endnu hurtigere, når Ureteks mandskab fjerner det igen godt 14 dage efter, at det store, internationale musikshow er overstået. Efterfølgende vender Uretek-folkene nemlig tilbage til Refshaleøen for at afmontere stålrammen og skrue pælene op igen.

Op igen til genbrug

- Vi rydder naturligvis pænt op efter os, så det ikke kan ses, at vi overhovedet har været der. Det er en af fordelene ved ScrewFast Skruepæle, at de nemt kan skrues op og genanvendes. Netop derfor er systemet yderst velegnet til fundering af midlertidige installationer, siger direktør Kent Steffensen.

Ved "Klar til Bygge- og Anlægsopgaver"-arrangementet i Uretek-hovedkvarteret i Nørre Aaby fortalte projektleder Morten G. Havndrup blandt andet om ScrewFast Skruepæles kolossale styrke.

- Pælene tager både tryk og træk, og derfor anvender vi dem også i vid udstrækning som trækankre. En enkelt pæl med diameter 60 millimeter har en bæreevne op til 10 tons. Hvis vi tager en pæl i den anden ende af spektret på 140 mm, kan vi belaste den med 120 tons. Og det er altså på en enkelt pæl, forklarede Morten G. Havndrup.

Ingen vibrationer

Blandt de helt store fordele ved ScrewFast Skruepæle, foruden den enorme styrke, er at pælene skrues roligt og gelinde ned i jorden. Dermed er funderingen fri både for opgravning og vibrationer.

- Vi har præcise programmer til beregning af, hvor meget, hver enkelt pæl skal kunne bære i det givne projekt, hvor stor afstand der skal være mellem pælene samt alle andre detaljer. Det kan vore beregningsprogrammer alt sammen fortælle os på basis af de jordbundsundersøgelser, vi altid laver forud. Jordbundsforholdene er naturligvis en vigtig og helt afgørende parameter for beregningerne, siger direktør Kent Steffensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09