23948sdkhjf

Venstrefløjen vil have bestilleransvar

Bestilleren skal hæfte for entreprenørers manglende skat og moms
Bygherren skal i sidste ende hæfte for, at hans entreprenører afregner skat, moms og forsikring af medarbejder.

Det mener venstrefløjen i Folketinget, som dermed vil indføre et bestilleransvar eller kædeansvar i forhold til det offentliges ydelser.

- Vi er villige til at gå lige så langt som fagbevægelsen, og hvis fagbevægelsen også ønsker, at bestilleren skal hæfte for medarbejdernes løn, så er det ok for os, men det forstår jeg, at man ikke gør, men i første omgang må vi have lovgivning, der sikrer, at den, der bestiller en opgave, hæfter for at der bliver afregnet med det offentlige, siger Lennart Damsbo-Andersen, socialdemokratisk arbejdsmarkedsordfører, som onsdag deltog i en konference om social dumping.

Også Eigil Andersen. arbejdsmarkedsordfører for SF, erklærer sig som tilhænger af lovgivning, der forhindrer, at udenlandske byggevirksomheder og bygningsarbejdere stikker af fra regningen uden der efterfølgende er nogen, som kan gøres ansvarlig.

Dermed bakker de to partier op om et flere år gammelt forslag fra Enhedslisten, der glæder sig over tilkendegivelserne.

- Moralen har ændret sig i samfundet, og derfor skal vi arbejde på at få moralen tilbage på sporet igen, men der er desværre nok brug for at vi også bruger økonomiske redskaber i det arbejde, siger Finn Sørensen, ordfører på social dumping for Enhedslisten.

- Selv den bedste kontrol er ikke nok, og derfor må bestilleren af en opgave kunne stilles økonomisk til ansvar. Det kan sikker hjælpe moralen lidt på vej. Det er bydende nødvendigt, hvis vi også skal have et ordentligt arbejdsmarked i fremtiden, siger han

Ikke kædeansvar for løn

I forbindelse med finansloven for 2012 indgik regeringen og Enhedslisten en aftale om styrket indsats over social dumping. Blandt andet er det aftalt, at der nedsættes et udvalg, som har frem til 1. oktober til at komme med forslag til konkrete forslag til nye tiltag, som samlet set styrker indsatsen til bekæmpelse af social dumping.

Lennart Damsbo-Andersen siger til Licitationen, at han finder det naturligt, at udvalget i første omgang får lov til at lave sit arbejde, inden der stilles et konkret forslag om bestilleransvar.

Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F og topforhandler for bygningsarbejderne ved de kommende overenskomstforhandlinger, sagde på konferencen pænt nej tak til at få lovgivning om et kædeansvar omkring løn og andre overenskomstrettigheder.

- Det er helt afgørende, at der er en klar adskillelse med lovgivning på den ene side og aftaler på arbejdsmarkedet på den anden. Vi ønsker at forpligte vores arbejdsgivermodpart til et forpligte sig for deres underentreprenørers løn. Det skal lovgivningen ikke blande sig i, sagde han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11