23948sdkhjf

Almene boliger bliver moderne kollektiver

Danmarks første højhus får nogle helt særlige almene boliger på toppen
I 1959 så Danmarks første egentlige højhus dagens lys på Østerbro i København. Med sine 11 etager var Kollektivhuset banebrydende, men som tidligere omtalt her i Licitationen også en lidt kedelig og grå kolos.

Derfor gennemgår det i denne tid en omfattende udvendig renovering, der er færdig til september. Og når den er overstået tager man fat på de to øverste etager.

10. og 11. etage skal nemlig renoveres og omdannes fra erhvervsarealer til almene boliger. Her bliver kollektivtanken genoplivet med boliger, der skal give mulighed for en anderledes måde at bo sammen på. De 21 nye boliger, der er støttet af Københavns Kommune, får blandt andet fælles altaner og bliver bygget op om en række fællesrum.

Prøve nye ting af

Den markante bygning i Skt. Kjelds Kvarter på det ydre Østerbro rummer i forvejen 170 almene boliger.

Tanken bag de nye boliger øverst er at skabe en form for moderne kollektiv, hvor der er gode rammer både for fælles aktiviteter for beboerne og for privatliv. Det kommer til udtryk blandt andet ved en række lyse, høje fællesrum som lejlighederne deler tre og tre.

Således er der et fællesrum for hver tre lejligheder.

- På grund af den økonomiske krise er den almene sektor blevet stedet, hvor man har mulighed for at prøve nye ting af. Jeg tror, vi også i de kommende år vil se, at den almene sektor kommer til at bidrage til udviklingen af fremtidens boliger i København. Den udvikling giver mulighed for, at københavnere uden store tegnebøger kan komme til at bo i en moderne og anderledes bolig, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ayfer Baykal (SF).

Hun mener, at de nye almene boliger i Kollektivhuset er et godt eksempel på, at nytænkende og moderne boliger ikke kun skal være forbeholdt nogle få områder i København eller københavnere med en stor pengepung

Individuelle kvaliteter

Boligerne er udviklet af Domus Arkitekter.

- Omdannelsen af 10.-11. sal til boliger er en helt ny måde at se fællesskabet omkring almene familieboliger. Boliger på dette sted giver mulighed for individuelle kvaliteter, som udsigt, egen altan og moderne rumligheder i to plan. Men også en nyfortolkning af den kollektivtanke, som netop er en del af sjælen i dette hus, siger arkitekt Jesper Ingemann fra Domus Arkitekter.

Lejlighederne bliver mellem 65 og 115 kvm. Renoveringen forventes at gå i gang den 1. oktober 2012 og forventes afsluttet 1. oktober 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093