23948sdkhjf

EU-Parlamentariker går til kamp mod social dumping

- Det har aldrig været hensigten med Udstationeringsdirektivet, at det skal være en platform for social løndumping, siger MEP Ole Christensen (S)
Det bliver det danske medlem af EU-Parlamentet, Ole Christensen, der skal være de europæiske socialdemokraters ordfører, når sagen om forslaget til, hvordan reglerne, der er udstukket i udstationeringsdirektivet fra 1996, kan håndhæves, bedre skal behandles.

Håndhævelsesdirektivet skal sikre, at eksempelvis østeuropæisk arbejdskraft, der kommer til Danmark, arbejder under samme vilkår, som danske arbejdere:

- Der er store problemer med social dumping og unfair konkurrence på det indre marked, men det er ikke kun polsk lønpres mod danske arbejdere, der skal undgås. Det er også danske virksomheder, der må kæmpe mod hård og unfair konkurrence, siger Ole Christensen til Licitationen. Han understreger videre, at "vandrende" arbejdskraft skal arbejde under samme arbejdsforhold, som gælder i de lande, man kommer til:

- Er der kollektive overenskomster, skal der arbejdes efter dem, og er der lovfastsatte lønninger, skal der arbejdes efter dem.

Bedre kontrol

Han slår fast, at der skal sættes mere ind i forhold til et bedre samarbejde landene imellem:

- For at der kan være tale om udstationeret arbejdskraft, skal man komme fra en virksomhed, der er etableret i hjemlandet med løbende omsætning. Man kan altså ikke bruge en fiktiv postboksvirksomhed. Det er derfor vigtigt at være i tæt kontakt med de lande, hvor arbejdskraften kommer fra, så man med det samme kan kontrollere, at der vitterlig er tale om en virksomhed i hjemlandet. Vi skal også sikre, at udstationerede medarbejdere er sygeforsikrede, så de kan behandles, hvis de er udsat for en arbejdsulykke eller bliver alvorligt syge. Kobles en sådan sygeforsikring sammen med, at der også betales skat i det land, man kommer fra, får man en win-win situation. Så er der en mulighed for, at hjemlandet vil have interesse for at sikre, at deres arbejdskraft også betaler skat i hjemlandet, fortsætter Ole Christensen.

Det socialdemokratiske parlamentsmedlem indrømmer, at der er forskel på, hvor meget styr der på borgerne i de forskellige lande, men det styrker hans argument om at opbygge et tættere samarbejde:

- Og så kommer oveni, at hovedentreprenørerne får ansvaret for, at deres underentreprenører arbejder under ordnede forhold. Det såkaldte trediepartsansvar eller kædeansvar, der bliver et af de store stridsspørgsmål, fordi arbejdsgivere og arbejdstagere her er uenige. Det må vi kæmpe for at gennemføre, og det foregår allerede i otte af medlemslandene. Det vil være et tiltrængt instrument mod social dumping. Det skal ikke mindst gælde i byggesektoren, der berører cirka 80 procent af de udstationerede, siger Ole Christensen.

Bedre tid til kontrol

Ole Christensen er ikke fremmed over for en regel, der eksempelvis betyder, at virksomheder og deres ansatte skal være tilmeldt RUT-registret fjorten dage før arbejdets begyndelse, hvorved det bliver muligt at kontrollere eksistensen i hjemlandet:

- Den mulighed ligger også i Udstationeringsdirektivet. Jeg vil også undersøge, om det kan være muligt at etablere en id-kort ordning med dokumentation for sygeforsikring som de udstationerede skal bære. Det vil betyde bedre muligheder for at kontrollere, at de pågældende arbejdere kommer fra en virksomhed og har de rette tilladelser til det, de beskæftiger sig med. Jeg ved godt, at der ligger store udfordringer forude, men jeg har tillid til, at der er et flertal i EU-parlamentet, der ønsker at forbedre vilkårene. Det har aldrig været hensigten med Udstationeringsdirektivet, at det skal være en platform for social løndumping, fastslår Ole Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11