23948sdkhjf

Milliarderne vælter ind hos Femern-gigant

Franske Vinci Construction, der er den største og ledende entreprenør på Femern-forbindelsen, leverer det bedste resultat siden 2011

Den franske megaentreprenør Vinci tjente nærmest vanvittige summer i 2023. 

Det viser regnskabet, der blev udsendt onsdag aften.

Koncernen leverede en omsætning på hele 513 mia. kr. og et driftsresultat (Ebit) på hele 62,3 mia. kr. svarende til godt 12 pct. af omsætningen.

- Vincis samlede præstation var af meget høj kvalitet i 2023. Både omsætning og indtjening voksede kraftigt og nåede nye rekorder. De frie pengestrømme var exceptionelle og oversteg markant forventningerne, lød det fra Xavier Huillard, adm. direktør og bestyrelsesformand i Vinci.

Boss Femern-forbindelsen

Vinci er den klart største og ledende entreprenør på Femern-projektet. Det sker gennem divisionen Vinci Construction, der leverede et solidt bidrag til resultaterne.

Vinci Construction omsatte således for 235 mia. kr., hvoraf godt halvdelen hentes uden for Frankrig, og nåede et driftsresultat på 23 mia. kr. Det er det bedste resultat siden 2011, lyder det i meddelelsen fra Paris.

- Vinci Construction oplevede også meget stærke forretningsniveauer drevet af arbejder på større mobilitets-infrastrukturprojekter samt projekter inden for klima og energirenovering. Divisionen fortsatte med at forbedre sin driftsmargin, og pengestrømmen var fremragende, lød det fra Huilliard. 

Den franske entreprenør er 'over-bossen' i Femern Link Contractors-konsortiet, hvor også Danmarks største entreprenør, Aarsleff, er med. Det sker gennem forretningsenheden Grand Projects, der er specialister i infrastruktur. 

På Femern-forbindelsen står FLC for at bygge tunnelfabrikken i Rødbyhavn, selve tunnelen og tunnelportalerne, som er de ramper, der fører ned i den 18 km lange sænketunnel.  

På Femern er Vinci-koncernen desuden aktive gennem det spanske datterselskab Cobra og konsortiet Femern Systems Contractors, FSC, der i maj 2022 fik kontrakten med at udstyre tunnelen med avanceret udstyr og teknologi. 

Cobra leverede også godt til koncernregnskabet med en omsætning på 48,4 mia. kr. og et driftsresultat på 3,7 mia. kr. 

Aktive i Rusland

Vinci-koncernen er en af verdens absolut største entreprenørvirksomheder med 272.000 medarbejdere. Koncernen er aktive i stort set hele verden.

Som tidligere omtalt inkluderer dette Rusland, hvor den franske megakoncern stadig har aktiviteter. 

Det sker som det eneste af de internationale entreprenører på Femern-projektet, som en tidligere gennemgang af listerne fra Yale og sitet Leave Russia.org har vist. Ifølge de to sites er Vinci stadig aktiv på det russiske marked den dag i dag.

Fra Paris oplyste Vincis presseafdeling tilbage i juni til Licitationen, at selskabet har en ’meget lille tilstedeværelse’ i Rusland gennem datterselskabet Vinci Concessions, som har ejerandele i tre joint ventures.

 Beholdningerne er nedskrevet pr. 31 december 2022, skrev Vinci i en mail. 

- Der er ikke foretaget nye investeringer siden da, og der er ingen planer om at gøre det eller at udvikle ejerskabet, da Vinci udelukker enhver udvikling i landet, skrev presseafdelingen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109