23948sdkhjf

På vej mod kedelig rekord: 516 overgravninger af gasledninger

Overgravninger af gasledninger udfordrer sikkerhed og arbejdsmiljø

Rettelse: Evida har i en fintælling konstateret, at tallet for overgravninger i perioden er 509 og ikke 516, som først oplyst. 

Graveaktiviteten i samfundet har været stigende de seneste år, og det mærkes på en uheldig måde hos Evida, som har det overordnede ansvar for det danske gasdistributionssystem.

Antallet af overgravninger af selskabets gasledning er nemlig forsat med at stige i første halvår 2023, hvor der har været 509 overgravninger.

Fortsætter tendensen vil tallet ende på mere end 1000 overgravninger, når året er omme. Dermed vil 2022, der med 705 overgravninger hidtil har haft den kedelige rekord, blive overgået.

- Det stigende antal overgravninger er en bekymrende tendens. Det handler nemlig først og fremmest om sikkerhed og arbejdsmiljø, siger Per Persson, tilsynschef i Evida, i en pressemeddelelse og fortsætter:

- En overgravet gasledning kan have store personlige konsekvenser, hvis den udsivende gas bliver antændt. Forsyningssikkerheden bliver også udfordret, fordi overgravninger kan medføre, at forbrugere og virksomheder i perioder er uden gas. Derudover har det miljømæssige konsekvenser, at metangassen slippet ud i atmosfæren, ligesom det er tidskrævende og dyrt at udbedre skaderne.

Fjernvarmearbejder står for halvdelen

De seneste års stigning i graveaktiviteten kan aflæses i antallet af overgravninger.

I 2019 lå antallet af overgravninger på 408, og siden da er det kun steget. I 2020 var der 441 overgravninger, i 2021 550 og sidste år var der 705 overgravninger.

Anlægsarbejde med fjernvarme står for omkring 50 pct. af overgravningerne.

I bestræbelserne på at mindske antallet af overgravninger følger Evida op ved hver enkelt overgravning.

- Vi er meget optaget af at komme problemet til livs, og derfor arbejder vi med en række tiltag. Vi kontakter graveaktørerne, der forårsager overgravningerne, uddeler foldere og underviser i, hvordan man undgår overgravninger, siger Per Persson.

Derudover er det vigtigt, at graveaktørerne ved, hvor gasledninger er placeret i jorden. Det kan de finde ud af ved at søge oplysninger via registeret www.ler.dk. Samtidig er det afgørende, at det sidste gravearbejde tæt på gasledningen foretages med en håndskovl i stedet for en gravemaskine, påpeger Envida.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109