23948sdkhjf

NCC øger indtjeningen, men et marked driller

Et gunstigt og stabilt kvartal med gode ordrer i bogen og højere driftsindtjening. Sådan opsummerer NCC-direktør Tomas Carlsson årets andet kvartal for den svenske entreprenørkæmpe, der fortsat ser positive takter i flere forretningsgrene.

Kvartalsregnskabet, der blev offentliggjort tirsdag morgen, byder på fremgang i såvel ordreindgang som indtjening. I de foregående tre måneder har NCC således modtaget ordrer for 14,7 mia. svenske kr. (9,51 mia. DKK) mod 12,8 mia. i andet kvartal af 2022, mens resultatet for perioden lander på 407 mio. svenske kr. (263 mio. DKK). Også omsætningen har fået et nyk op til 14,9 mia. svenske kr. mod 14 mia. i 2022.

NCC AB
Regnskabsår Q2-2023 Q2-2022
Valuta mio. SEK mio. SEK
Nettoomsætning 14.854 14.001
Resultat af primær drift 503 474
Resultat før skat 493 464
Periodens resultat 407 383
Ordreindgang 14.691 12.763
Ordrebeholdning 59.359 60.960
Kilde:

Ser man alene på kvartalet fastholder NCC overskudsgraden på 3,4 pct., som svarer til foregående års andet kvartal, men sammenligner man på halvårsbasis, er den svenske mastodont blevet noget mere lønsom. Således lyder overskudsgraden for årets første halvår på 2,4 pct. mod 1,3 pct. i første halvdel af 2021.

Et marked i bund

Det er imidlertid ikke alle dele af forretningen, der har trukket ordrefremgangen for NCC, der især noterer sig et fald i boligprojektbyggerier på tværs af Norden. Således tegnede boligbyggerier sig for blot 7 pct. af de indkomne ordrer i byggeforretningen mod 37 pct. i 2022’s Q2, mens der til gengæld var vækst i ordrer fra det offentlige. Ligeledes er der opbremsning på projektudviklingsmarkedet, hvor Tomas Carlsson beretter om meget lav aktivitet.

– NCC har fire gennemførte projekter, der endnu ikke er solgt. Vi vil afvente et mere aktivt marked og sælge, når vi vurderer, vi kan få en fair pris for projekterne, udtaler direktøren i en kommentar til kvartalsrapporten.

I årets andet kvartal tog byggekæmpen ikke hul på et eneste nyt projekt, og ser man på det samlede halvår, noterer NCC sig for blot et enkelt nyt projekt, nemlig svenske Park Central. Hvad angår kommende projekter arbejder NCC ifølge Tomas Carlsson aktivt med mange muligheder, men han understreger, at virksomheden i lyset af markedssituationen vil fastholde en forsigtig tilgang til nye opstarter. De usikre udsigter til trods har NCC-direktøren dog optimismen i behold.

– NCC startede året godt, men naturligvis holder vi aktivt øje med den økonomiske udvikling i Norden for at tilpasse vores prioriteter og risikoniveau. Grundlæggende ser vi et positivt marked og omfattende mulighed for at drage fordel af vores størrelse, vores knowhow og vores styrke i det kommende år, fastslår Tomas Carlsson.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094