23948sdkhjf

Overlevelseskamp: Stor nordjysk byggevirksomhed ramt af kæmpetab

Udviklingen balancerer ifølge direktør og ejer på en knivsæg. Som led i sin genopretningsplan vil virksomheden nu koncentrere sig om at bygge butikker for store kæder

Året endte med et kæmpetab, der har sendt i virksomheden med 60 ansatte ud i en økonomisk overlevelseskamp.

Den penible situation er beskrevet i det netop offentliggjorte årsregnskab for 2022 fra Erling Jensen A/S. Her bliver underskuddet efter skat opgjort til lidt over 25 millioner kroner. Det bringer egenkapitalen ned på minus 11 millioner kroner.

- Ulykkerne har regnet ned over os sidste år. Vi er blevet ramt af den perfekte storm.

Sådan lyder det fra Johnny Røn, der er både direktør og ejer i Erling Jensen.

Udviklingen er i alvorlig grad gået selskabet imod på flere områder. En del af det store tab stammer fra de stærkt stigende priser på byggematerialer. I forbindelse med tre store boligentrepriser har virksomheden været tvunget til selv at dække en stor del af prisstigningerne - derfor er entrepriserne blevet tabsgivende.

- Og så er vi blevet ramt af nogle ekstraudgifter til udbedringer af fejl i forbindelse med fem års-gennemgangen af et boligprojekt på Sjælland, fortæller Johnny Røn.

Vi er færdige med de store boligprojekter, der har voldt os så store problemer Johnny Røn, direktør og ejer i Erling Jensen.

Og for at det ikke skal være løgn, så har en byggeopgave for Thisted Bolig netop udløst et tab på 8,7 millioner kroner, som Erling Jensen har taget i regnskabsåret 2022.

- Vi tabte en voldgiftssag i forbindelse med nogle altaner, der har sat sig.

Tilsammen har disse tab skubbet entreprenørvirksomheden tæt på den økonomiske afgrund. Og fået revisor til at tage forbehold for virksomhedens mulighed for at overleve, udtrykke usikkerhed om going concern.

- Der er en væsentlig usikkerhed, som kan skabe betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte driften, skriver revisor i sin påtegning.

Følger overlevelsesplan

Johnny Røn vil ikke smide håndklædet i ringen.

- Nu har vi taget alle de tab, der har truet os, siger han.

Erling Jensen kører nu efter en overlevelsesplan, som ifølge Johnny Røn vil bringe byggevirksomheden tilbage i økonomisk set smult vande.

Der skal ikke ske mange negative ændringer i vores likviditetsbudget og forudsætningerne bag, før det er kritisk Johnny Røn, direktør og ejer i Erling Jensen.

Der er finansiel opbakning fra Sparekassen Danmark. Og en virksomhed med over otte millioner kroner til gode har indvilget i at vente indtil foråret 2024 med at få sine penge tilbagebetalt. Indtil da står tilgodehavendet i Erling Jensen som ansvarlig kapital, der kan være med til at dække tab.

Erling Jensen har også ændret sin strategi.

- Vi er færdige med de store boligprojekter, der strækker sig over flere år, siger Johnny Røn. 

- Vi er færdige med de store boligprojekter, der har voldt os så store problemer, siger Johnny Røn.

For fremtiden skal aktiviteten koncentreres om mere overskuelige byggeprojekter, hvor der bygges for store danske butikskæder.

- Her er risiciene mindre.

Udviklingen i årets første måneder følger den lagte overlevelsesplan.

- Vi har haft et positivt resultat på seks millioner kroner i første halvår af i år, så jeg regner bestemt med et overskud i 2023, siger Johnny Røn.

Det betyder ikke, at Erling Jensens overlevelse er garanteret.

- Der skal ikke ske mange negative ændringer i vores likviditetsbudget og forudsætningerne bag, før det er kritisk, siger han.

ERLING JENSEN A/S
Regnskabsår 2021 2020 2019
Valuta mio. DKK mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning - - -
Bruttofortjeneste 13,597 19,542 0,964
Resultat af primær drift 5,180 12,105 -5,750
Resultat før skat 4,669 10,849 -6,658
Årets resultat 3,602 8,457 -5,201
Balancestatus 89,907 92,266 58,092
Egenkapital 17,583 18,205 9,747
Antal ansatte 63 68 62
Kilde: CVR

Anden gang

Johnny Røn har tidligere stået i en udfordret situation med Erling Jensen. Det var tilbage i 2011. Her gik den nordjyske bank Fjordbank Mors konkurs og blev overtaget af statsselskabet Finansiel Stabilitet.

Problemet var, at den konkursramte bank var bankforbindelse for Erling Jensen.

- Vi endte i Finansiel Stabilitets afviklingsbank, og der gik et stykke tid, før vi fandt en ny bank, fortæller Johnny Røn.

Erling Jensen blev stiftet som et murerfirma i 1948 af Harald Jensen. Senere udviklede hans søn, Erling Jensen, murerfirmaet til et entreprenørselskab af samme navn.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128