23948sdkhjf

Dansk tegnestue vinder designprojekt i Canada

Dorte Mandrup skal designe kulturarvscentret Nunavut Inuit Heritage Centre i Canadas nordligste territorium Nunavut

Et ekstraordinært projekt. 

Sådan beskriver Dorte Mandrup den canadiske designopgave, som den danske tegnestue netop har vundet. Og projektet er da også placeret i nogle helt særlige omgivelser.

De danske arkitekter skal nemlig designe, Inuit Heritage Centre, som skal ligge i Canadas nordligste territorium Nunavut.

Nunavut Inuit Heritage Centre

Koloniseringens arv med tvangsflytninger, opsplitning familier, underminering af kultur, praksis, værdier har haft ødelæggende konsekvenser for inuitkulturen og skabt et intergenerationel traume, der i den grad trænger til at blive helet. 

Nunavut Inuit Heritage Centre søger at fremme forsoning og heling ved at etablere et sted, hvor inuitter kan genfinde og bevare forbindelsen til deres arv og engagere sig i traditionel kulturel praksis for at sikre videreførelsen af inuitternes kultur til kommende generationer.

Nunavut Inuit Heritage Centre bliver bygget i Iqaluit for at ære den canadiske regerings forpligtelse til Nunavut-aftalen, der i 1993 identificerede et presserende behov for et territorialt kulturarvscenter. Centret vil fremme væksten af lokal arv samt fremskynde udviklingen af et netværk af kulturcentre på tværs af territoriet, hvor inuitterne kan generobre, bevare og dyrke deres fælles kulturelle arv og genfinde en stærkere identitetsfølelse.

Det fremtidige kulturarvscenter bliver placeret i den nordlige udkant af Nunavuts territoriale hovedstad Iqaluit. Det vil fremme større bevidsthed om inuitternes kultur og støtte kulturel heling og forsoning mellem inuitter og ikke-inuitter ved at tilbyde et sted, hvor inuitter kan genfinde forbindelsen til deres kollektive arv.

- Det er en opgave, der kræver stor omsorg og hensyntagen til landskabet og dets kulturelle betydning, siger kreativ direktør Dorte Mandrup.

Mødested på kanten

Toppen af Nunavut Inuit Heritage Centre bliver helt unik.

På taget vil landskabet fortsætte sin naturlige bevægelse og tilbyder et mødested på kanten af klippefremspringet. Herfra er der udsigt over Frobisher Bay, Iqaluit og Sylvia Grinnell Territorial Park.

Overfladen bliver dækket af sten og græs, hvilket opløser grænsen mellem bygning og landskab og sikrer en kontinuerlig bevægelse på tværs af landskabet. 

Og ved at udnytte den beskyttende klippeskråning danner bygningsstrukturen naturligt et indre rum, der omfavner de følsomme kulturarvssamlinger og udstillinger.

Foruden et mødested på taget, skal Nunavut Inuit Heritage Centre danne ramme om mange forskellige aktiviteter.

Centeret skal fungere som samlingssted for bevaring og fejring af inuitternes kultur og arv. Udover de permanente og skiftende udstillinger vil centret rumme café, værkstedsområde, konserveringslaboratorium, kontorer, butik, daginstitution og hostel. 

Derudover kommer der et stort udeareal, der tilbyder områder, hvor man kan dyrke traditionelle praksisser som eksempelvis værktøjsfremstilling, kajakbyggeri, udskæring og bærplukning.

Går alt efter planen, så er Nunavut Inuit Heritage Centre færdig i 2027.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126