23948sdkhjf
Del siden
Annonce

CLT er ikke specielt brandfarligt – tværtimod

Krydslamineret træ i form af CLT har revolutioneret moderne byggeri med dets styrke, holdbarhed og miljøvenlige karakter. Og som alle andre materialer skal CLT opfylde brandkravene.

 

Brandforhold i forbindelse med CLT-byggeri skal som alt andet byggeri være i orden. Det er underlagt de sædvanlige brandkrav, og brandfaren må derfor ikke udgøre en større risiko end i andet byggeri i andre materialer.

 

- CLT-byggeri skal også have sin branddokumentation i orden. Man kan derfor som bruger eller beboere være tryg ved, at risikoen for brandspredning ikke udgør et særskilt problem, siger Andreas Juul Larsen, der er projekteringschef i CLT Denmark.

 

Efter at CLT er blevet udbredt i Danmark, har der også været forsket i brandforhold og her har man på linje med udenlandsk forskning kunne konkludere, at træhuse kan gøres mindst lige så brandsikre som huse i mursten eller beton.

 

- Fokus samler sig derfor om fx installationsgennemføringer og hulrum m.v., hvor der er behov for brandadskillende dele og brandlukning. Som materiale har CLT massivtræselementer en brandsikkerhed, som kan sammenlignes med ikke-brandbare byggematerialer på grund af de kraftige dimensioner, som ikke brænder, men forkuller langsomt og med en forudsigelig hastighed, så de bærende egenskaber opretholdes i lang tid, pointerer Andreas Juul Larsen.

 

CLT's naturlige modstand mod brand skyldes altså dets tykke lag af massivt træ, der har tendens til at charrere og danne en beskyttende kulstoflag, der forhindrer yderligere brandspredning. Derudover er CLT's lave termiske ledningsevne med til at forsinke varmeoverførslen under en brand.

 

CLT Denmark har derfor ofte mere fokus på andre forhold end selve CLT’en. Det er fx vigtigt – hvis CLT’en skal beklædes, at anvende brandsikre materialer. Det kan være gipsplader eller lignende. Og selvfølgelig skal almindelige forholdsregler som branddøre og vinduer også tænkes igennem, når der bygges i CLT for at hindre brandspredning og give adgangsveje til evakuering under en nødsituation.

CLT Denmark A/S
Meterbuen 3
2740 Skovlunde
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK40845577
P nummer: 1025112357

Kontaktperson

ANDREAS JUUL LARSEN
Projekteringschef,
+45 2868 2425 ajl@clt-denmark.dk

Send til en kollega

0.093