23948sdkhjf
Del siden
Annonce

BIM temadage samler 400 byggefolk

Et af byggebranchens årlige topmøder, BIM Universe, satte endnu engang deltagerrekord med mere end 400 arkitekter, ingeniører, konstruktører og entreprenører. Årets store tema var forandring.

Under overskriften ”change” lykkedes det endnu engang NTI CADcenter at tiltrække et stort antal fagfolk til de årlige BIM Universe-dage i København og Aarhus. Dagene igennem summede det af en blanding af erfaringsudveksling og networking, key notes og tunge faglige indspark og ikke mindst et indblik i, hvordan en lang række danske virksomheder arbejder med og udnytter BIM til at skabe kommercielle fordele.

Grib teknologierne

BIM Universe 2016 blev indledningsvist skudt i gang af divisionschef Lars Kanneworff fra NTI CADcenter, der lagde vægt på hastigheden, hvormed alting forandrer sig lige nu. En hastighed, der stort set aldrig har været højere, og som gør, at man – om man vil det eller ej – skal være meget omstillingsparat.

-          Begreber som cloud computing, robotics, 3D-print og mobilitet åbner et væld af muligheder for dem, der kan se perspektiverne i det, og som ikke er bange for at være first movers. Hvis markedet, altså jer derude, griber teknologierne, vil vi formentlig se en lang række forandringer i den måde, byggebranchen tænker og arbejder på. Noget af det vil være så markant, at det vil overgå de seneste mange års nyskabelser, spåede Lars Kanneworff i sin introduktion.       

Overtager ikke vores arbejde

Som et eksempel på nogle af de nyeste tiltag i byggebranchen nævnede Lars Kanneworff brugen af droner, GPS-maskinstyring, 3D-scanning og udnyttelsen af Big Data.

-          Det kan virke som om, maskinerne og teknologien er i gang med at overtage vores arbejde, men det handler blot om, at vi får muligheden for at udnytte de mange nye muligheder til at skabe mere rum og plads til kreativitet og innovation, fortalte Lars Kanneworff. 

BIM-strategi understøtter potentialet

Han berørte desuden begrebet ”nature of disruption”, der kan vise sig at få stor indflydelse på de forskellige arbejdsprocesser, når man designer eller projekterer et byggeri. I begrebet ligger der en opdeling på Production, Demand og Connectivity, hvor Production har at gøre med eksempelvis samarbejde og Big Data. Demand handler om, at bygningsejerne i fremtiden vil stille endnu højere krav om at udnytte data, mens Connectivity fokuserer på at få de mange nye højteknologiske og intelligente systemer, som overvåger bygningerne, til at tale sammen, så man derigennem kan geare udbyttet af teknologierne.

-          Det hele har at gøre med BIM og i takt med, at kompleksiteten og størrelsen af byggeriprojekterne fortsætter med at vokse, bliver det mere og mere afgørende at have en BIM-strategi. Ellers risikerer man at stå med en masse fine værktøjer uden at kunne udnytte deres fulde potentiale, lød anbefalingen fra Lars Kanneworff.

Nudg brugerne af din bygning

Én ting er imidlertid, hvordan arkitekter, ingeniører, konstruktører og entreprenører udnytter teknologierne og BIM-softwaren til at skabe unikke byggerier. Noget andet er, hvordan brugerne af en bygning ender med at bruge selvsamme byggerier. Derfor foreslog Palle Guldborg Hansen, der er formand for Dansk Nudging Network, at man i højere grad ”puffer” brugerne i en bestemt retning. Tænk blot på den lille flue, der findes i nogle toiletkummer. Den har på magisk vis fået mænd til at tisse mere ned i (og ikke udenfor…) toiletkummen, hvilket kan reducere rengøringsomkostningerne med helt op til 80 procent.

-          Nudging får brugerne til at bruge bygningerne, som de var tiltænkt. Og kan man få brugerne til at opføre sig som i designfasen, skaber det en langt mere optimal brugeroplevelse, vedligeholdelse, økonomi og sikkerhed. Et nudge er således et aspekt af en adfærdsarkitektur, der ikke burde betyde noget i praksis, men som gør det alligevel”, sagde Palle Guldborg Hansen og nævnte det klassiske eksempel med det grønne øre i en institution, der automatisk skifter til rødt, hvis børnenes støjniveau overstiger en bestemt grænse. På samme måde har nudging reduceret mængden af henkastet affald i Københavns gader med 40 procent og halveret antallet af rygere i ikke-ryger-zonerne uden for Københavns Lufthavn. Ganske enkelt ved at skilte, så brugerne får at vide, hvad de skal – snarere end hvad de ikke må.

Teknologien overgår fantasien

Selvom BIM som udgangspunkt ikke foreskriver brugen af nudging er der ifølge Palle Guldborg Hansen al mulig grund til at indarbejde psykologien bag, da den optimerer udbyttet af en bygning. Inden da lyder opfordringen fra NTI dog på, at BIM til at begynde med forankres hos ledelsen, så det ikke ”kun” er en BIM-ansvarlig, der står for indkøringen og den kulturændring, som BIM medfører i organisationen.

-          Langt de fleste aktører i byggebranchen arbejder jo i en eller anden form med BIM. Men vi ser også en del eksempler på, at ledelsen ikke går aktivt nok ind i arbejdet med BIM. Derfor opfordrer vi vores kunder til at arbejde både strategisk, taktisk og operationelt med BIM, hvis det for alvor skal resultere i forretningsmæssige fordele, fortalte Johan Harrestrup fra NTI CADcenter.

Bedre koordination, information og kommunikation

Han anbefalede desuden, at man opstiller målsætninger for eksempelvis tid, økonomi, kvalitet og kvantitet, når det gælder arbejdet med BIM. Samtidig bør en BIM-strategi indeholde en analyse af alle de eksterne forhold, der kan påvirke en virksomheds arbejde med BIM. Det kan fx være et spørgsmål om at se på alt lige fra de politiske forhold, der gør sig gældende på det marked, man opererer på, til en analyse af virksomhedens ledelsesstil, værdistyring, struktur, strategi og kompetencer. Det kan dernæst munde ud i en BIM-strategi med udviklingsmål, visioner, KPI’er, strategiske udviklingsmuligheder, etc.

-          Alt i alt sikrer en BIM-strategi og ikke mindst samarbejdet med en erfaren BIM-integrator, at man opnår en bedre koordination, information og kommunikation omkring alle relevante aspekter. Samtidig anbefaler vi alle, at man, inden man påbegynder et større BIM-projekt, afsætter den fornødne tid til at afprøve workflowet i hele projektgruppen. Det bliver ofte overset, men er ikke desto mindre en afgørende forudsætning for succes, lød det fra Johan Harrestrup.

Virtual Design and Construction

En af de entreprenørvirksomheder herhjemme, der har arbejdet indgående med BIM-integrationen på tværs af hele organisationen, er MT Højgaard. Herfra fortalte divisionsdirektør for Virtual Design and Construction Niels Wingesø Falk om virksomhedens udbytte ved kombinationen af BIM og VDC. 

-          VDC er en meget nøjagtig simulering af et byggeri. Derfor vil vi meget gerne bygge virtuelt, før vi bygger i virkeligheden. Det er nemlig uhyre svært at gå fra model til faktisk byggeri, men VDC hjælper os med at nå i mål på en effektiv måde, så scope, schedule og cost går op i en højere enhed, sagde han og fortsatte:

 

-          Vores arbejde med VDC foreskriver blandt andet, at vi kører en række loops, hvor vi hele tiden forsøger at arbejde intuitivt og hele tiden deler, hvor langt vi er nået. Det afgørende er, at alle parter er ærlige om, hvor langt de er kommet, for ellers bliver de individuelle loops ikke retvisende, fortalte han.

Fra 2D til 6D

MT Højgaard arbejder blandt andet i en række trin, hvor Virtual Design and Construction er omdrejningspunktet. Det første er Urban VDC, der er det første 2D-indtryk af et byggeri i dets omgivelser. Dernæst arbejder MT Højgaard med en række first loop models, hvor de store linjer til et byggeri knækkes, og hvor parterne flytter rundt med ”Legoklodser” for at få alle interesser og byggeaktiviteter til at gå op i en højere enhed.

Siden, forklarede Niels Wingesø Falk, arbejder MT Højgaard med modelbaseret kalkulation, hvor arbejdet med mængdeudtræk gennemføres på baggrund af BIM-modellen i 3D. Integreres 3D-modellen med en tidsplan, har man pludselig en 4D-model, der viser produktionsdesignet som en entreprenørmodel. Beriges 4D-modellen med informationer om priser og omkostninger, opgraderes den til en 5D-model. Det giver tydelig transparens og en meget mere præcis prissætning. Endelig når man frem til en 6D-model, der også indeholder information om anvendelse, drift og vedligehold.

-          6D-modellen er vores total cost of ownership. Her kan modellen fx regne på alternativer, så man også ser den økonomiske konsekvens af de designmæssige beslutninger, når det gælder renholdelse, anskaffelse, drift og vedligehold. Fx er det ikke uvæsentlig, hvad der sker med holdbarheden, hvis man vælger billige vinduer, idet de typisk skal vedligeholdes tidligere. Det er en ekstremt værdifuld indsigt, fortalte Niels Wingesø Falk.

Tilfredse deltagere

Dagen igennem vekslede indlæggene mellem teknik og erfaringer, og at dømme efter deltagernes udbytte var der al mulig grund til at deltage.

-          For os som en lille arkitektvirksomhed er det fascinerende at høre om, hvordan de noget større organisationer arbejder med BIM. Fx har det været fantastisk at se, hvordan 3XN udnytter modelleringsteknologierne. BIM kan jo vitterligt åbne nogle designmæssige muligheder, som vi arkitekter ikke har haft adgang til før, og på den måde kan det være med til at profilere os som virksomheder. Det er selvfølgelig ikke det hele, vi har ressourcer til at prøve af, men vi suger det væsentlige til os og ville ikke undvære at være med på sådan en dag som i dag, sagde Steen Paarup Hansen fra R Arkitekter i Esbjerg.

Også arkitektkollegaen Peter Foght-Sørensen fra det noget større Mangor & Nagel i Frederikssund istemte Steen Paarup Hansens oplevelse ved at være med.

-          Det er rigtig godt at se, hvordan andre arbejder. Vi er i en lidt konservativ branche, og derfor giver det os en hel masse inspiration, når vi kan se, at der er så mange, der har mod til at udfordre grænserne. Vi bliver mere og mere bevidste om, hvad man kan med BIM-værktøjerne, og derfor er det helt klart med til at udvikle os som virksomhed, sagde han efter konferencen.

Læs mere om NTI CADcenters på www.nti.dk, hvor du også finder information om kommende arrangementer og events.

NTI A/S
Lejrvej 15
3500 Værløse
Furesø Kommune
Danmark
CVR nummer: DK12252528
P nummer: 1009002266

Send til en kollega

0.062